פעילות ודיווחים 

קריאה מעזה: לפרוץ את המצור!

דו"ח מזעזע על המצב ברצועת-עזה, ממקור ראשון, נמסר יום חמישי
(13.12.07) לקבוצה של פעילי-שלום, שהתכנסו במשרד "גוש שלום" כדי לשמוע את עדותו של הד"ר איאד סראג', אחד המעטים המצליחים עדיין לצאת מ"בית-הסוהר הגדול ביותר בעולם".

IMG_0008.jpg

ד"ר סראג', פסיכיאטר במקצועו ופעיל בולט לזכויות-האדם, חי ברצועה. הוא בא לתל-אביב כדי לדון עם פעילי-שלום ישראליים על דרכים למחאה ולקירוב-לבבות. בין השאר סיפר:

ישראל מונעת כול ייבוא לרצועה, מלבד רשימה מצומצמת של כתריסר מצרכים יסודיים. פעם עסקו 900 משאיות ביום בייבוא ובייצוא של עזה. כיום עוסקות בכך 15 משאיות. כך, למשל, אין מתירים ייבוא של סבון.

המים המקומיים אינם ראויים לשתייה. ישראל אינה מתירה ייבוא של מים בבקבוקים. ישראל גם אינה מתירה ייבוא משאבות מים. מחיר מסנני-המים עלה מ-150 ₪ ל-1000 ₪. חלקי-חילוף למסננים אינם מצויים כלל. רק האמידים ביותר יכולים להרשות לעצמם מסננים. אולם ישראל מתירה להכניס כלור.

אין מלט. כשיש חור בתקרה, אי-אפשר לתקן. אי-אפשר להמשיך בהקמת בית-החולים לילדים, שבנייתו החלה. מכשיר רפואי שמתקלקל, אי-אפשר לתקנו מחוסר חלפים. לדוגמה: אינקובטורים לתינוקות.

חולים קשים אינם יכולים להגיע לבתי-החולים, לא בישראל, לא במצריים ולא בירדן. האישורים המעטים למעבר מתקבלים באיחור קטלני. במקרים רבים החולים פשוט נדונים למוות.

הסטודנטים אינם יכולים להגיע לאוניברסיטות בחוץ-לארץ. אזרחים זרים שנקלעו לעזה אינם יכולים לצאת, אם יש להם תעודות-זהות פלסטיניות. גם מי שיש להם חוזי-עבודה בחו"ל אינם מורשים לצאת. לכמה פלסטינים הרשתה ישראל לצאת דרך מעבר כרם-שלום בכיוון למצריים, אך המצרים לא התירו להם להיכנס והחזירו אותם לרצועה.

מפעלים רבים נסגרו, מכיוון שאינם יכולים לקבל חמרי-גלם. כך נסגר מפעל קוקה-קולה.

כל המחירים ברצועת-עזה הרקיעו שחקים - פי חמישה ופי עשרה. מצרכי-המחייה יקרים עכשיו בעזה יותר מאשר בתל-אביב.

איך אנשים מתקיימים? בני החמולות עוזרות לאנשיהן. אנשים אמידים תומכים בקרוביהם. סוכנות אונר"א רשאית להביא מצרכי-מזון בסיסיים, והיא מחלקת אותם לפליטים.

לחמאס לא חסר כסף. הוא גובה מכס על הסיגריות המובאות לרצועה דרך המנהרות. יש לו גם חנויות ועסקים קטנים, כך ששלטון חמאס מסוגל לממן את פעולותיו ולדאוג לאנשיו.

ד"ר סראג' מציע לפתוח מיד את הגבול בין הרצועה למצריים, כדי לאפשר חופש-תנועה לתושבי הרצועה דרך מעבר-רפיח ולהסדיר את הייבוא והייצוא דרך מצריים - כפי שהיה לפני 1967. מובן שהוא דורש לפתוח גם את שאר המעברים.

מחנה-השלום הישראלי הוא כעת בעל-הברית החשוב ביותר של העם הפלסטיני, אמר, וקרא למחנה-השלום להראות לתושבי הרצועה את פניו האנושיות.

אחרי דבריו, התפתח דיון ער על הפעולות המעשיות שיכולים כוחות-השלום לבצע - בשיתוף הדוק עם הציבור האזרחי ברצועה. נדונו כמה יוזמות שזכו בתמיכת האורח, והן נמסרו לטיפול לוועדת-הפעולות של תנועות-השלום.

מנשר הקמפיין