פעילות ודיווחים 

מכתב גלוי לשרי החוץ של האיחוד האירופי

אורי אבנרי ואדם קלר מתנועת גוש שלום שיגרו מכתב פתוח אל שרי החוץ של האיחוד האירופי האמורים להיפגש מחר (שישי 6 בספטמבר), וקראו להם להתמיד בהתנגדותם התקיפה לבנייה בהתנחלויות בשטחים הכבושים.

מדיווחים בתקשורת עולה כי התנחלויות והיחסים בין ישראל לפלסטינים צפויים להופיע על סדר היום של הישיבה, יחד עם נושאים מזרח התיכוניים אחרים , כגון המצב בסוריה ובמצרים. "היינו רוצים שתדעו כי רבים בישראל רואים את עמדתכם נגד ההתנחלויות כביטוי של ידידות אמיתית כלפי מדינת ישראל", נאמר במכתבו של גוש שלום.

"האינטרס הקיומי של ישראל הוא להשלים עם העובדה שבעולם של היום בלתי מקובל לחלוטין לשלוט על עם אחר בכח הזרוע, להפקיע את אדמותיו ולהתנחל עליהן. הדרך הטובה ביותר בה יכול האיחוד האירופי לעזור לאינטרסים האמיתיים של מדינת ישראל הוא להתעקש על עיקרון זה ולא לזוז ממנו כמלוא הנימה".

להלן הנוסח המלא של המכתב


אל שרי החוץ והנציגים של האיחוד האירופי

אנחנו, אזרחי ישראל החרדים לעתידה של מדינתנו, כותבים לכם מכתב זה לקראת ישיבת המועצה לענייני החוץ של האיחוד האירופי, אשר נועדה ליום 6 בספטמבר. באופן ספציפי, אנחנו כותבים לכם כחברי גוש שלום, תנועת שלום שנוסדה בשנת 1992. מאז ועד היום נאבקת תנועתנו, ברמת השטח ובמסגרת המערכת הפוליטית, כדי לקדם את הרעיון של שלום בין ישראל לבין שכניה הפלסטינים וארצות ערב האחרות. האמונה האיתנה היא שהישרדותה ושגשוגה של ישראל בטווח הארוך מותנים ביכולתה של מדינתנו להשתלב באזור. צעד ראשון והכרחי יהיה פינוי השטחים שנכבשו ב-1967 והקמתה, באיחור רב, של מדינה פלסטינית עצמאית בשטחים אלה.

בשנים האחרונות אנו מודאגים יותר ויותר מהתגברותה של לאומנות שוחרת התפשטות טריטוריאלית בחברה הישראלית ובמערכת הפוליטית. מגמות אלה זוכות לעתים קרובות להצדקה דתית באמצעות פרשנות מגמתית וסלקטיבית של כתבי הקודש היהודיים. נציגי המגמות האלה תופסים עמדות מפתח בממשלות ישראל לדורותיהן , כולל הממשלה הנוכחית. לאומנות זאת באה לידי ביטוי במיוחד בנחישות לקיים שליטה בשטחים שנכבשו בשנת 1967 ובמאמץ בלתי נלאה לקיים ולהרחיב את ההתנחלויות הישראליות בשטחים אלה. לא רק שההתנחלויות מהוות הפרה בוטה של החוק הבינלאומי ומכשול גדול לכל סיכוי של ישראל להגיע לשלום עם שכנותיה, אלא גם מפעל ההתנחלויות הוא בור ללא תחתית לתוכו נשפכים מדי שנה חלק גדול מהמשאבים הכלכליים שלנו, ובכך נגרמת פגיעה חמורה לחברה הישראלית בכללותה.

במצב זה אנחנו כותבים לכם, כשאנו מודעים מאוד לתפקיד המכריע שיכולים וצריכים למלא הקהילה הבינלאומית בכלל והאיחוד האירופי בפרט. באופן ספציפי , ברצוננו להתייחס להחלט המועצה לענייני חוץ מ- 10 בדצמבר 2012, ובה הכריז האיחוד האירופי על מחויבותו לכך ש"בהתאם לחוק הבינלאומי, כל ההסכמים בין מדינת ישראל לבין האיחוד האירופי חייבים לציין באופן מפורש וחד משמעי את עובדת אי תחולתם בשטחים שנכבשו על ידי ישראל בשנת 1967 - כלומר ברמת הגולן, בגדה המערבית כולל מזרח ירושלים, וברצועת עזה". יתר על כן, ברצוננו להתייחס להנחיות שפורסמו על ידי הנציבות האירופית ב-19 ביולי השנה, שמטרתם יישום בפועל של ההחלטה לעיל.

כפי שאתם מודעים היטב, ההנחיות שפורסמו ב-19 ליולי עוררו הדים רבים בישראל, הרבה יותר מכל הצהרה קודמת של האיחוד האירופי בנושא זה – וזאת מהסיבה הפשוטה שזו הייתה הפעם הראשונה שהאיחוד האירופי הלך מעבר להבעה מילולית בלבד של מורת רוח מן ההתנחלויות. באופן ספציפי, השתתפות ישראלית בפרויקט האירופי "הוריזון 2020 " הותנתה בהצהרה מפורשת של ממשלת ישראל על קבלת העקרונות הנ"ל. .

ממשלת נתניהו הועמדה בפני דילמה קשה. למעשה, עליה לבחור בין קידום מפעל ההתנחלויות לבין הצטרפות ישראלית ל"הוריזון 2020" אשר טומנת בחובה יתרונות משמעותיים למדע, לאקדמיה ולכלכלה בישראל. מתברר שזהו דבר והיפוכו, ואי אפשר להשיג את שניהם יחד.

כפי שפורסם מספר פעמים בתקשורת הישראלית , ממשלת נתניהו מקווה להימנע מהדילמה הזאת בכך שתשכנע את האיחוד האירופי "לתקן" או "לרכך" את עמדתו . יתר על כן, נכתב כי פניות של ממשלת ישראל בנושא זה עשויות להכלל בסדר היום של פגישתכם ב-6 לספטמבר.

היינו רוצים שתדעו כי רבים בישראל רואים את עמדתכם נגד ההתנחלויות כביטוי של ידידות אמיתית כלפי מדינת ישראל ושל דאגה לשלומה. חיוני הדבר שמדינת ישראל, מדינתנו, תאמץ את נורמות ההתנהגות השוררות בקרב הדמוקרטיות המערביות, שישראל חותרת להמנות עליהן. האינטרס הקיומי של ישראל הוא להשלים עם העובדה שבעולם של היום בלתי מקובל לחלוטין לשלוט על עם אחר בכח הזרוע, להפקיע את אדמותיו ולהתנחל עליהן. הדרך הטובה ביותר בה יכול האיחוד האירופי לעזור לאינטרסים האמיתיים של מדינת ישראל הוא להתעקש על עיקרון זה ולא לזוז ממנו כמלוא הנימה.

אנחנו מודעים היטב לכך כי בנוסף לנושא הנ"ל אתם עומדים לדון בדחיפות בבעיות אחרות הנוגעות לאזורנו, במיוחד המצב בסוריה ובמצרים, וכי אלה הם סביר מאוד כדי להבין באופן בולט על סדר היום של הפגישה הקרובה שלך. לא יהיה זה נכון לטעון שכל הבעיות במזרח התיכון נובעות רק מן הסכסוך הישראלי-פלסטיני . בהחלט נכון יהיה להגיד שהשמת קץ לכיבוש והשגת פתרון לסכסוך רב השנים שלנו יוכל להשפיע השפעה חיובית ומרגיעה על האזור כולו.

בברכה

אורי אבנרי אדם קלר

בשם תנועת גוש שלום