הודעות לעיתונות 

תומא שי"ק, ממיסדי תנועת סרבנות המצפון בישראל, נהרג בהונגריה


ישעיהו תומא שי"ק, ממיסדי תנועת סרבנות המצפון בישראל, נהרג בהונגריה בנסיבות שטרם פוענחו בידי המשטרה המקומית; היה במשך עשרות שנים פעיל מרכזי בהפגנות המחאה בתל אביב כאנרכיסט, פציפיסט, אזרח עולם, הומניסט חילוני וצמחוני

גופה שנמצאה בידי כפריים בשדות באזור נידח בדרום הונגריה זוהתה כגופתו של ישעיהו תומא שי"ק, ממייסדי תנועת הסרבנות בישראל עוד בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת, אשר היה במשך שנים רבות דמות ידועה בכל הפגנות המחאה באזור תל אביב. דובר המשטרה ההונגרית אמר כי ישנם סימנים ששי"ק נהרג מפגיעת טרקטור או קומביין, אך נסיבות המקרה עדיין נחקרות בידי המשטרה שטרם עלתה על עקבות הפוגעים. לבני משפחתו וידידיו של שי"ק בישראל נודע על מותו רק יותר משבוע לאחר המקרה.

תומא שי"ק נולד בבודפסט בשנת 1939. כאשר היה בן חמש נכבשה העיר בידי צבאות גרמניה הנאצית והתושבים היהודים נכלאו בגטו. שי"ק הופרד מאמו שנכלאה בתנאים קשים בידי המיליציה הפאשיסטית, ואילו דוד האהוב ורבים מבני משפחתו נלקחו לאושוויץ ונרצחו שם. " ישנם אנשים שחוויות השואה הביאו אותם לאמונה בכוחניות ורצון להיות 'זאבים בעולם של זאבים'. אותי, מה שעברתי בילדותי הביא אותי להיות הומניסט המתנגד לכל דיכוי וכל אלימות, בכל מקום ובכל זמן" נהג שי"ק לאמר לידידיו.

בשנת 1950, כאשר היה בן 11, הגיע שי"ק עם אמו לארץ. בני המשפחה שוכנו בחורבות הכפר הפלסטיני ברברה שם הוקם מאחור יותר קיבוץ מבקיעים מדרום לאשקלון, סמוך לגבול רצועת עזה. " גרנו בבנין שהיה מקודם בית הספר של הכפר. כאשר שאלתי מה קרה לילדים שלמדו בבית הספר הזה, ענו לי בהתחמקויות. כשבאתי לארץ לא ידעתי דבר על הערבים ועל נסיבות הסכסוך, אך בהדרגה הבנתי כי נגרם עוול קשה לאנשים שגרו כאן לפני 1948" סיפר שי"ק.

כבר בצעירותו גיבש לעצמו תומא שי"ק השקפת עולם הומניסטית המתנגדת ללאומים, למדינות ולצבאות באשר הם. הוא לא ראה עצמו כיהודי, כהונגרי או כישראלי - אלא כבן אנוש שנאמנותו נתונה לאנושות כולה. כאשר הגיע לגיל שמונה עשר, בשנת 1957, הוא סירב להתגייס לצה"ל והפך לאחד מסרבני המצפון הראשונים בתולדות המדינה. יחד עם קבוצה של פציפיסטים נוספים הוא הקים את תבס"ם (תנועה בינלאומית לסרבני מלחמה מטעמי מצפון) ובמסגרתה העניק הדרכה וסיוע לצעירים שביקשו לסרב להתגייס, כגון אורי דיוויס שהודיע על סרבנות מטעמי מצפון בשנת 1961 ואשר מאוחר יותר נעצר לתקופה ממושכת על כניסה לשטחים בגליל שהופקעו מתושבים ערבים והוכרזו כ "שטח צבאי סגור" .

תומא שי"ק היה שותף בשנות השישים למאבק נגד הממשל הצבאי שהוטל אז על האזרחים הערבים בישראל, ואחרי מלחמת 1967 היה שותף בתנועות רבות ושונות שנאבקו נגד משטר הכיבוש בשטחים. בין השאר היה ממייסדי תנועת " גוש שלום " וחבר מרכזי בה. הוא היה הנציג בישראל של תנועת " אזרחי עולם " החותרת לבטל את כל הגבולות בין המדינות בעולם והפיץ בארץ את " הדרכונים העולמיים " אותם הדפיס מנהיג התנועה גארי דיוויס, טייס קרב אמריקאי במלחמת העולם השניה שהפך להיות פעיל שלום. בכרוזים שהדפיס והפיץ מטעם התנועה כתב שי"ק את כתובתו כ "רחוב לבנדה, תל אביב, חוף מזרח הים התיכון" שכן על פי עקרונות התנועה יש לציין כתובות על פי אזורים גיאגרפיים ולא על פי יחידות פוליטיות ומדיניות.

שי"ק היה האזרח הישראלי הראשון שהצליח להשיג את מחיקת רישום " הלאום:יהודי " מתעודת הזהות שלו, וזאת לאחר מאבק ציבורי ממושך ועתירה לבג " צ. הוא היה מן המייסדים והפעילים הראשיים של התנועה ההומניסטית החילונית שנאבקה ללא פשרות ליצירת חברה חילונית בארץ. עם זאת הוא התנגד בחריפות לכל ניסיון לנאץ דתיים או חרדים וליצור כלפיהם סטראוטיפים שליליים, והזכיר לא פעם כי הוא נצר למשפחת שי"ק שממנה יצאו רבנים מפורסמים רבים במהלך הדורות. (הרב שי " ק אשר הנהיג התיישבות של חרדים במושבה יבנאל בגליל, פרשה אשר עוררה סערת רוחות רבה בשנות השמונים, היה קרוב משפחה רחוק של תומא שי"ק ).

הוא דגל בתורתו של הפסיכולוג וילהלם רייך שהטיף לחופש מיני והיה גם צמחוני וטבעוני קפדן ביותר, הן מטעמים מוסריים של התנגדות מוחלטת לפגיעה בבעלי חיים והן מכיון שראה באכילת בשר פגיעה בבריאות. תומא שי"ק שהתנגד לתרבות " חברת הצריכה " חי בצמצום רב, הגיע ממקום למקום ברכיבה על אופניו והתקיים בעיקר מירקות שאסף בערב ממרצפות שוק הכרמל. דירתו בקומה העליונה של " בית האוניה " ברחוב לבנדה היתה מרכז רוחש פעילות. הוא נטל חלק בפעולותיהם של ארגונים רבים ושונים, גם אם לא תאמו לכל עמדותיו והשקפותיו. במשך שנים רבות היה מגיע לכל הפגנות השלום שנערכו באזור תל אביב והפיץ בהן כרוזים שהדפיס במכונת הסטנסיל הישנה שלו, עם הססמא " אדם לאדם – אדם (לא זאב) " . בתקופת שלאחר חתימת הסכמי אוסלו הביע תומא שי"ק תחושה של תסכול מכך שגם בתקופה שהוכרזה כ " תהליך שלום " ממשיכה מדינת ישראל בדיכוי ונישול בני העם הפלסטיני ובמיוחד בהקמה מואצת של התנחלויות בשטחים הפלסטיניים. הוא הביע כבר אז את חששו מכך שהדבר יביא בסופו של דבר להתפרצות אלימה ועקובה מדם.

בתחילת שנות התשעים החלה עירית תל אביב לתבוע משי " ק תשלומי ארנונה גבוהים ביותר בטענה כי הוא "מחזיק משרד בביתו" . העיריה התעלמה מטענותיו כי המדובר בפעילות התנדבותית טהורה, והחוב המוצהר תפח לכדי עשרות אלפי שקלים. תומא סירב להצעות ידידיו לסייע לו לשלם את הסכום, וטען כי המדובר ברדיפה ואי-צדק. באותה תקופה העביר הפרלמט ההונגרי חוק המחזיר את האזרחות ההונגרית לאזרחים שאיבדו אותה בתקופת המשטרים הדיקטטריים של העבר. תומא שי"ק החליט להענות להצעה זאת, עזב את הארץ לבלי-שוב והשתקע בבודפסט, שם היה פעיל בתנועת השלום המקומית והשתתף בהפגנות נגד המלחמה בעיראק ונגד הצטרפות הונגריה לנאט " ו. בשנה שעברה הוא קנה חווה חקלאית מוזנחת באזור הכפרי שבדרום הונגריה והשתקע בה, כאשר בכוונתו היה להפוך את המקום לקומונה פציפיסטית-צמחונית אליה יצטרפו שותפיו לדעה ולאורח חיים ממדינות שונות. מותו של שי"ק שם קץ לתכניות אלה.

כאמור, נסיבות מותו של שי"ק עדיין אינן ברורות, ומשטרת הונגריה הטילה איסור על הוצאת גופתו מן המדינה, למקרה שהגופה תידרש לצרכי החקירה. הלוויתו תתתקיים בבודפסט ביום חמישי הבא (29.7). ידידיו בישראל מתכוונים לקיים ערב לזכרו בתל אביב. הוא הותיר אחריו שתי בנות וארבעה נכדים.