הודעות לעיתונות 

היום בבית המשפט העליון - תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא


היום בבית המשפט העליון - תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא. ממשלה חדשה - אבל המצב בעזה לא השתנה. בית המשפט העליון ידון בחקיקה עוקפת בג״ץ הפוטרת את ישראל מאחריות נזיקית כלפי תושבי עזה.

תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא, נדחתה בהסתמך על תיקון חוק שעבר לאחר שהרכב של תשעה שופטי בג״ץ בראשות ברק פסל תיקון דומה ב-2006.

היום (14.6) ידון בית המשפט העליון בערעור שהגיש מרכז עדאלה בשיתוף מרכז אלמיזאן (עזה) בשמו של תושב עזה נגד פסק דינו של ביהמ״ש המחוזי בב״ש שסילק את תביעת הנזיקין שהגיש ב-2016. המערער, עטייה נבאהין, נורה בצווארו בידי הצבא הישראלי ב-2014 ביום הולדתו ה-15, שעה שחזר מבית הספר אל ביתו שליד מחנה הפליטים אל בורייג׳ בעזה, הסמוך לגדר הגבול עם ישראל. כתוצאה מן הירי, נותר נבאהין משותק בארבעת גפיו ומרותק לכסא גלגלים.

החלטת בית המשפט המחוזי נתקבלה בהסתמך על תיקון שעבר ב-2012 ל _חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), תשי״ב -1952_. תיקון זה (מס׳ 8) קובע כי המדינה אינה אחראית לנזק שנגרם למי "שאינו אזרח ישראלי, שהוא תושב שטח מחוץ לישראל שהממשלה הכריזה עליו בצו כשטח אויב". רצועת עזה כולה הוכרזה באוקטובר 2014 כשטח האויב לצורך החוק, בצו שהחיל אותו רטרואקטיבית ליום הראשון של מבצע צוק איתן.

לקריאת פסק הדין של המחוזי: bit.ly/3pPmB3G

תיקון זה נחקק לאחר שבג"ץ ביטל ב-2006 תיקון קודם לחוק (מס' 7), שנתן חסינות למדינה באזורים שהוגדרו "אזור עימות", בעקבות עתירה שהגיש מרכז עדאלה.

_*בג"ץ 8276/05 עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ. שר הביטחון*_ לקריאת פסק הדין: bit.ly/3cAuhli

הערעור שיידון מחר, הוגש בפברואר 2019 באמצעות עו״ד סאוסן זהר ועו״ד חסן ג׳בארין ממרכז עדאלה. בערעור נטען כי פסק הדין של המחוזי והתיקון לחוק, מנוגדים שניהם לחוק ולפסיקה הישראליים, וכן למשפט הבינלאומי המחייב כי על נתינים מוגנים להיות זכאים לסעד אפקטיבי המתבטא בהגשת תביעות נזיקין אישיות עקב נזקים שנגרמו להם מפעולות שאינן מלחמתיות. פסק הדין אף מעורר חשד רציני להפרה בוטה של אמנת רומא המגדירה חסימה בפני הנפגעים להגיש תביעות כפשע מלחמה, כמו כן, הוא מנוגד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה כפי שהובאה בחוות דעתו מדצמבר 2019 בעניין סמכות בית הדין הבינלאומי הפלילי לדון בפשעי מלחמה בשטחים הפלסטינים הכבושים, בה ציין כי מדינת ישראל מאפשרת מתן סעדים לפלסטינים מהגדה ומרצועת עזה.

יצויין, כי ועדת הבדיקה של האו"ם שחקרה את ארועי "מחאת השיבה הגדולה" ברצועת עזה בשנת 2018 כללה במסקנותיה שפורסמו בחודש מרץ 2019, כי יש לבטל או לתקן את תיקון מס' 8 לחוק הנזיקים האזרחיים באופן שיאפשר מתן סעדים אפקטיביים לתושבי רצועת עזה.

על פי מרכז עדאלה, אימוץ דוקטרינת נתיני אויב באמצעות תיקון החקיקה, מנוגד הן לפסיקה הישראלית והן לעקרון ההבחנה שהוא הבסיס לדיני המלחמה והפרתו נחשבת להפרה בוטה למשפט הבינלאומי המנהגי. עדאלה מצביע כי דוקטרינה זו הפכה לבלתי לגיטימית ואסורה לאחר סיום מלחמת העולם השנייה. זאת, משום שהיא גזענית בטבעה ושוללת זכויות ומאפשרת את הפגיעה בהם אך ורק לפי שיוך אתני ולאומי.

על בית המשפט העליון יהיה כעת לקבוע אם החקיקה שנועדה לשלול זכויות פלסטינים בשטחי עזה לסעדים משפטיים, ושעקפה את פסיקתו הקודמת עומדת במבחן חוקתי. זאת, לאחר שכבר פסק בעבר ששלילה כזו אינה יכולה להיות גורפת, וכי הצדקתה בטענות על קשיים ראייתיים, או החשש מריבוי של תביעות אינן תקפות.

_*ע"א 993/19 פלוני נ. מדינת ישראל - משרד הביטחון*_ יום ב׳, 14.6.2021 בשעה 9:00, בית המשפט העליון אולם ד׳ בפני ההרכב השופטים: הנדל, סולברג וגרוסקופף

לקריאת הערעור: bit.ly/2ROcwaO

לקריאת סיכומי המערער: bit.ly/2RPESBD

לקריאת סיכומי הכנסת: bit.ly/3cEF51x

לקריאת סיכומי המדינה: bit.ly/3vecRBi

לקריאת תגובת המערער לסיכומי המשיבים: bit.ly/3iD84GX

לפרטים נוספים ארי רמז רכז תקשורת עברית עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל ari@adalah.org 054-3077311

להצטרפות לקבוצת העדכונים של עדאלה: bit.ly/2XbiYa2

Docutils System Messages

System Message: ERROR/3 (<string>, line 8); backlink

Unknown target name: "1952".