נציגי "פרס הנובל האלטרנטיבי": המצב ההומאניטארי בעזה חמור משחשבנו

נציגי ארגון Right Livelihood Foundation Award, המעניק מדי שנה בשטוקהולם את "פרס הנובל האלטרנטיבי", השלימו בסוף השבוע ביקור סולידאריות בעזה עם פעיל זכויות האדם רג'י סוראני, חתן הפרס לשנת 2013.

המשלחת נסעה לעזה על מנת לאשר מחדש את תמיכת הקהילה הבינלאומית בפעילותו של ר'גי סוראני ועמיתיו במרכז הפלסטיני לזכויות אדם (PCHR), ועל מנת לחקור ולבדוק את האיומים והמגבלות המוטלות על פעילי זכויות האדם בעבודתם החשובה, בהתאם לחוק הבינלאומי.

המשתתפים במשלחת: ארכיבישוף אמריטוס אנדרס וויריד, הנשיא האירופאי של מועצת הכנסיות העולמית והארכיבישוף לשעבר של מחוז אופסלה בכנסייה השבדית, יאקוב פון אוקסקול, מייסד ויו"ר-משותף ה- Right Livelihood Foundation Award, הלן מק צ'אנג כלת הפרס לשנת 1992 על מאבקה האמיץ נגד המשטר הצבאי בגוואטאמלה, אגנטה יוהנסון, סמנכ"לית התאחדות הבינלאומית לארגוני סיוע משפטי (ILAC).

ר'גי סוראני קיבל את פרס ה- Right Livelihood לשנת 2013 עבור "מסירותו חסרת הפשרות לשלטון החוק ומחויבותו לזכויות אדם תחת הנסיבות הקשות ביותר." כראש המרכז הפלסטיני לזכויות אדם (PCHR), ארגון לא-ממשלתי המבוסס בעיר עזה, סוראני ועמיתיו תיעדו בחריצות הפרות של החוק ההומאניטארי הבינלאומי במהלך מבצע "צוק איתן". בתקופה זו סוראני התבטא כנגד הפרות זכויות אדם שהתרחשו אז, ואף פנה בכתב למנהיגות הפלסטינית והפציר בהם להתערב ולעצור את ההוצאות להורג ללא משפט שביצע חמאס. כתוצאה מהסגר על עזה, נמנעה מסוראני האפשרות להשתתף ביותר מתריסר כינוסים בינלאומיים, בהם הוא הוזמן להשתתף בהם.

יאקוב פון אוקסקול אמר: "המגבלות שהוטלו על חופש התנועה של רג'י סוראני בכניסה וביציאה מעזה אינן מקובלות. סוראני מוחה כנגד הפרות של זכויות אדם ובעד שלטון החוק ללא קשר לזהות העבריין – בין אם מדובר במדינת ישראל, בחמאס או ברשות הפלסטינית. העובדה שהוא עושה זאת בעודו חי בעזה ראויה להערצה ולתמיכתנו המלאה. יכולתו של סוראני לבצע את עבודתו החיונית ללא עיכוב או הפרעה היא חשובה ומהותית עבור כל אלה שזקוקים להגנה על זכויות האדם שלהם."

במהלך שהותם בעזה, אמרו חברי המשלחת: "דבר לא הכין אותנו למציאות בה חזינו כאן, המצב ההומאניטרי בעזה חמור משחשבנו וההרס הנרחב שראינו מצביע על סבירות גבוהה שבוצעו כאן פשעי מלחמה. בשל כך, אנו תומכים בועדת החקירה העצמאית של מועצת זכויות האדם של האו"ם בדבר הפרות של החוק ההומאניטארי הבינלאומי וחוקי זכויות האדם במהלך הסכסוך בעזה."

"יש להסיר באופן מיידי את הסגר על עזה", הוסיפו חברי המשלחת. "ללא בנייה מחדש וחופש תנועה אין תקווה. אנו מודאגים ביותר מהמגבלות על רג'י סוראני ועמיתיו מגיני זכויות האדם על גישתם לאמצעי תקשורת עם גופים בינלאומיים, תנועה חופשית, ועל מימוש זכותם לבצעם את עבודתם המקצועית באופן חופשי בהתאם לחוק הבינלאומי. אנו קוראים לממשלות ישראל וחמאס לאפשר באופן חופשי את עבודתם החשובה של מגיני זכויות אדם בעזה." אודות ה- Right Livelihood Award Foundation

מאז 1980, ה- Right Livelihood Award הוענק מדי שנה בפרלמנט השוודי לארגונים או יחידים המציעים פתרונות מעשיים ומופתיים לבעיות הדחופות ביותר הניצבות בפני העולם. עד כה, 158 חתני הפרס מ- 65 מדינות ברחבי העולם קיבלו הכרה על שאיפותיהם המוצלחות לצדק סביבתי, קידום השלום, ו/או עבודתם לביעור העוני החומרי והרוחני. חתני הפרס הישראלים כוללים את פליציה לנגר (1980), אורי ורחל אבנרי וגוש שלום (2001) וארגון רופאים לזכויות אדם בישראל (2010). ה- Right Livelihood Award Foundation היא ארגון ללא מטרות רווח הרשום בשוודיה. למידע נוסף על הפרס, הקרן וחתני הפרס, ניתן לבקר באתר: www.rightlivelihood.org.

מידע נוסף ותמונות מביקור המשלחת בעזה, באתר המשלחת: http://www.rightlivelihood.org/visit-gaza.html