עתירה לחשוף את המידע בעניין "הרשימות השחורות" של פעילי וארגוני BDS

הנכם/ן מוזמנים/ות לדיון שיתקיים מחר, יום חמישי, ה-14.6.2018, בשעה 8:45, בפני השופטת דנה כהן-לקח, בבית המשפט המחוזי בירושלים, לחשוף את המידע בעניין "הרשימות השחורות" של פעילי וארגוני BDS ואופן הכנתן (עת"מ 23442-08-17):

העתירה הוגשה בבית המשפט המחוזי בירושלים, יחד עם פעילי ופעילות זכויות האדם סהר ורדי, עופר ניימן, רחל גיורא וקובי סניץ, בדרישה לחייב את רשות האוכלוסין וההגירה לחשוף את המידע בעניין "הרשימות השחורות" של פעילי וארגוני BDS ואופן הכנתן.

מזה מספר שנים שרשות האוכלוסין וההגירה, שר הפנים והשר לנושאים אסטרטגיים, מהלכים אימים על הציבור בישראל, כי בשורה אחת עם סכנת פיתוח הנשק הגרעיני באיראן, עומדת סכנת פעילי וארגוני ה-BDS. נציגי רשות האוכלוסין וההגירה ומשרדי הפנים ונושאים אסטרטגיים, חוזרים ומשווים את פעילי וארגוני ה-BDS לגורמי טרור המאיימים על קיום וביטחון מדינת ישראל. התמודדותם עם פעילי וארגוני ה-BDS, מתוארת על-ידיהם כמעין "מבצע צבאי".

להפתעתנו, רשות האוכלוסין וההגירה סירבה למסור לנו את המידע המבוקש מתוך דאגה לזכות הפרטיות של פעילי וארגוני ה-BDS. ניתן רק להגדיר את דאגתה לפרטיות פעילי וארגוני ה-BDS, כשבירה של שיאי הציניות והצביעות. כיצד רשות האוכלוסין וההגירה שומרת על פרטיות פעילים בין-לאומיים, אם היא שולחת הודעות לגורמים זרים לא להעלות אותם לטיסות לישראל? כיצד רשות האוכלוסין וההגירה שומרת על פרטיות פעילים בין-לאומיים, אם הרשות, שר הפנים והשר לנושאים אסטרטגיים, חוזרים ומנצלים את המאבק ב-BDS לגריפת הון פוליטי. דבר שמשתקף בפרסום של הודעות רבות לתקשורת וברשתות החברתיות, כפי שנעשה במקרה של הפעילים/ות מארגון Jewish Voice for Peace.

על-פי נהלי רשות האוכלוסין וההגירה, החלטותיה למנוע כניסה, מבוססות רק על פעילות אקטיבית, רציפה, מתמשכת ופומבית לחרם על ישראל. אלא אם רשות האוכלוסין וההגירה טוענת כי היא אוספת באופן לא חוקי מידע אישי לא פומבי על פעילים וארגונים בין-לאומיים, תוך שימוש למשל בתוכנות מעקב וריגול חודרניות, או שהיא מונעת כניסה לישראל על בסיס "מחשבות" בלבד, הרי שאין כל פגיעה בפרטיות בחשיפה של חומר רקע שנאסף על פעילות ציבורית פומבית של פעילים וארגונים, הפרוטוקולים וההחלטות לצרפם ל"רשימות השחורות", וכן ההודעות שנשלחו לגורמים זרים (למשל, לחברות תעופה) למנוע את עלייתם למטוס.

בעתירה נטען כי לא רק שסייג ההגנה על הפרטיות הקבוע בחוק חופש המידע, אינו רלוונטי לעניין, אלא קיים אינטרס ציבורי עצום לשקיפות ולפיקוח ציבורי הדוק על פעילות רשות האוכלוסין וההגירה בסוגיה. עקב פעילותה במחשכים, קיימת סכנה של "מדרון חלקלק" הן לדמוקרטיה הישראלית, הן לשלום ולביטחון פעילי זכויות אדם בין-לאומיים שנמסר עליהם מידע לגורמים זרים ללא שקיפות כלשהי, והן לזליגת פעילותה ופעילות שר הפנים והשר לנושאים אסטרטגיים אל מחוץ לסמכותם בחוק. כך למשל, קיימת סכנה כי קיום "רשימות שחורות" של פעילים בין-לאומיים, ישמש כדי להקים במחשכים ובעקיפין גם "רשימות שחורות" של פעילי זכויות אדם ישראלים שבקשר איתם.

אמנם במקרה של פעילי/ות Jewish Voice for Peace מדובר באזרחי ארה"ב, אך קיים חשש כי מדינת ישראל העבירה "רשימות שחורות" גם למדינות לא דמוקרטיות שרודפות פעילי זכויות אדם ואופוזיציה, ובכך היא מסכנת אותם. זאת ועוד, ייתכן שקיימת הדדיות ב"רשימות השחורות", בשיתופי מידע ובטיפול בפעילים המופיעים בהן, כפי שקשרו בעבר החונטות באמריקה הלטינית והדיקטטורות ביבשת אפריקה אשר מדינת ישראל נתנה להן סיוע ביטחוני. לא למותר לציין את המקרה של Charles Horman, אשר נחטף, עונה ונרצח מיד לאחר ההפיכה של פינושה בצ'ילה, ככל הנראה בעקבות מידע שנמסר לחונטה מגורמי מודיעין אמריקאים על פעילותו כפעיל שמאל רדיקלי.

בכתב התשובה שהמדינה הגישה, היא טוענת באופן סותר כי אין לה "רשימות שחורות" והיא לא מבינה מה המונח אומר, אך כן יש ארגונים ופעילים/ות שכניסתם לישראל אסורה, ובכל מקרה לא ניתן לחשוף את המידע כי הדבר יפגע בזכות לפרטיות:

בעיקרי הטיעון שהגשנו, טענו כי המדינה בזבזה כמעט שנה בהתחכמות מיותרת וממשיכה להסתיר את המידע המבוקש שלא כדין:

העתירה שהוגשה:

נוכחותכם/ן בדיון חיונית ביותר! לפרטים נוספים, ניתן ליצור קשר עם עו"ד איתי מק (050-7583741) או באמצעות אימייל eitaymack@gmail.com

איתי מק, עו"ד

בניין כלל, משרד 745