ועדת טיוח, בלי שיניים ובלי סמכויות

גם לו רצתה, ועדת טירקל אינה יכולה לחקור את העיקר.

החברים הבינלאומיים של דורי גולד לא ינשכו.

גוש שלום מכין עתירה לבג"צ

תנועת גוש שלום עומדת לעתור לבג"צ נגד הקמתה של "ועדת טירקל", ועדת חסרת סמכויות אשר מתוך כתב המינוי שלה הוצאו מראש כל הנקודות העיקריות שיש לחקור בהן. לא במקרה נמנעה הממשלה מללכת בדרך המלך שמעמיד לרשותה החוק הישראלי וליזום ועדת חקירה משפטית בלתי תלויה שאת חבריה הייתה ממנה נשיאת בית המשפט העליון. ועדה כזאת הייתה עלולה לחשוף עובדות ולהגיע למסקנות בלתי נוחות לממשלה – סכנה שאינה נשקפת מועדת הטיוח עליה החליטו נתניהו ושריו.

כתב המינוי של ועדת טירקל בכלל אינו מתייחס לתהליך קבלת ההחלטות אשר הוביל לשפיכות דמים בלב ים, להרג של תשעה אנשים שכל מטרתם הייתה להגיע לחופי עזה ולא להתנגש עם חיילים ישראלים, להשחרת דמותה של מדינת ישראל בעולם כולו ולניפוץ מוחלט של הברית עם טורקיה שהיתה אבן פינה במדיניות החוץ הישראלית מאז ימי בן גוריון. מובטח מראש שהאחראים לכל זאת יצאו נקיים - לועדה לא ניתן מנדט לחקור ולדרוש במעשיהם.

גם את מה שהתרחש בפועל באותן דקות גורליות על הסיפון הועדה לא תוכל לחקור ברצינות. הועדה לא תוכל לחקור שום חייל ושום קצין, והיא נדרשת לתת אמון עיוור בממצאים הלעוסים והמסוננים של החקירה שחוקר הצבא את עצמו במחשכים. ורב מאד הספק, בלשון המעטה, שועדת טירקל תרצה או תוכל לגבות עדויות ראיה מנוסעי הספינה הטורקים, האירופאים והאמריקאים שבמדינת ישראל כבר הוגדרו כ"טרוריסטים" ו"מחבלים".

מראש מובטח כי ועדת טירקל לא תוכל לבצע את החקירה שצריכה להתבצע. הועדה הוקמה בעיקר בנסיון נואש לרצות את דעת הקהל העולמית – אך קשה מאד להאמין שהמטרה תושג וכי דו"ח הקובע שממשלת ישראל צדיקה תמימה וכל מעשיה צודקים וכשרים יזכה לאמינות בעולם.

בכדי להציג מראית עין של מכובדות בינלאומית צורפו לועדה שני משקיפים בינלאומיים. מן הראוי לזכור כי אחד מהם – דיויד טרימבל, מנהיג הפרוטסטנטים מצפון אירלנד – הראה את הזדהותו כאשר לפני שבועיים בדיוק הצטרף לארגון של "ידידי ישראל" שהוקם על ידי דורי גולד, נאמנו של בנימין נתניהו.

יתר על כן, טרימבל הוא חבר ותיק ב"אגודת הנרי ג'קסון" הקשורה לחוגי ה"ניאו שמרנים" האמריקאים ודוגלת ב"הפצת הדמוקרטיה" באמצעות פלישות צבאיות. לצידו של טרימבל חברים באגודה זאת ריצ'רד פרל, שבממשל בוש היה מראשי היוזמים של הפלישה האמריקאית לעיראק, וכן ויליאם קריסטול שהוא האידאולוג הראשי של הניאו-שמרנים.

בקיצור, קשה להניח כי "תעודת הכשרות" הבינלאומית שיעניקו משקיפים כאלה תסייע בהרבה להקנות אמינות למסקנות.

לפרטים: אדם קלר 054-2340749